Karta – Våtmarker

Ståstorpsåns väg ner genom slättlandskapet

Efter att ån varit rörlagd från källflödena i backlandskapet runt Klörup och Alstad kommer den åter i dager i höjd med Lilla Slågarp. Kort nedströms når den Åmossarna, ett tiotal små sjöar sammanlänkade med Ståstorpsån i ett två km långt pärlband av vacker natur!

Åmossarna hyser stor biologisk mångfald mitt i jordbrukslandskapet. Området är också en välbesökt häckning- och rastplats för fåglar. I sjöarna finns ett stort antal fiskarter och de innehåller en rik bottenfauna som till exempel stor dammussla vilket betecknas tämligen sällsynt. På strandkanten trivs grodorna.

I området norr om Vemmerlöv finns många tecken på att människor levt och verkat i området sen förhistorisk tid. I Åmossarna hittades bland annat det unika Krumsvärdet från bronsåldern.

Genom markerna, ner mot kusten, rinner ån mellan de kulturhistoriskt värdefulla byarna Västra Vemmerlöv och Hammarlöv. I området kring Vemmerlöv finns spår efter stenåldersboplatser och bronsåldershögar. Även Hammarlöv har en rik historia och hyser slättens enda rundtornskyrka, byggd på 1100-talet. Båda byarna har mycket aktiva byalag som ofta arrangerar välbesökta aktiviteter.

Söder om Hammarlöv, på Lunds Stifts mark, anlades en våtmark redan 2014. Den fick namnet Tornhögsvåtmarken efter den närbelägna fornlämningen. Femhundra meter nedströms har våtmarken Lysedammen anlagts 2024 i syfte att motverka följderna av väntade klimatförändringar. Genom att vid extremväder med skyfall och samtidig hög havsnivå tidvis kunna buffra in cirka 70 000 m3 vatten i våtmarksområdet minskar riskerna för översvämningar i tätorten. Samtidigt har ån som nu slingar sig runt våtmarken blivit nästan en kilometer länge!

Genom restaurering av ån ökar de vattenhållande och grundvattenbildande strukturerna som samtidigt ger viktiga ekosystemtjänster.

På ett fält i området ligger ett av kommunens största kända flyttblock från istiden, vilket gör att det även har ett geovetenskapligt värde.

Ner genom Tågarps dalgång där det tidigare fanns en privat flygplats har en solcellspark istället byggts upp. Längs med denna och ner till Tommarpsvägen restaurerades ån 2021, bland annat med en delvis ny åfåra, översvämningszoner och biotop-fiskevårdsåtgärder.

Nu har vi kommit till Ståstorpsåns ”Visningssträcka” som anlades kring årsskiftet 2019-2020. Här visas prov på de åtgärder som projektet jobbar med som våtmark, översvämningszon, meandrande åfåra, kantavplaning i terrassform s.k. tvåstegsdiken och sedimentfälla. Från 2020 har ett stort antal trädplanterats. Biotopvård- och fiskevårdsinsatser som utläggning av sten och grus har genomförts i stora skala. Genom ett Leaderprojekt finns här nu en rastplats och informationstavlor. Tack vare Sportfiskarnas aktivitet ”Skolbäcken” har många av kommunens skolklasser besökt ån och fått naturkunskap i det fria som i sin tur grundar för aktivt miljöengagemang!

Strax öster om Visningssträckan och Tommarpsvägen kan man se tydliga spår efter de vallgravar som tillhört Svenstorps Herregård. Fastigheten var en väpnargård under 1100-talet och fram till ca 1350. En intressant lämning från tiden efter vikingatiden som tyvärr få känner till.

Nedströms Visningssträckan, på Västervång, fortsatte entreprenadarbetet 2021 med anläggandet av tvåstegsdiken. Här stötte vi på rester efter ett brofundament från järnvägslinjen Malmö-Trelleborg MTJ vilken invigdes redan 1887 och användes på olika sätt till 1945 då den övergavs. Ofarbara spår fanns kvar in på 1960-talet.

Strax norr om Hedvägen ner till mynningen är det kommunen som är markägare.

Hösten 2022 blev de våtmarker och tvåstegsdiken som Trelleborgs kommun anlagt på sin mark i höjd med Stora Coop klara. SEF hade fått i uppdrag av kommunen att vara ansvariga byggledare för entreprenadarbetet. Totalt tog det cirka 6 veckor att anlägga de två stora våtmarkerna samt tvåstegsdikena. Tack vare åtgärderna kommer mindre näringsämnen att nå havet och bidra till övergödningen. Åtgärderna kommer också minska risken för översvämningar.

Nedströms passerar ån Flaningen, ett större grönområde med en stor fågeldamm. Det centralt belägna området med fina promenadstråk är ett mycket välbesökt och attraktivt rekreationsområde. Från en mindre damm pumpas vattnet in i den stora dammen. Här skulle Ståstorpsåprojektets ambitioner om vattenvård komma väl tillpass för att ta till vara områdets potential till gagn för miljön. Förslaget att i stället låta Ståstorpsån slingra sig genom dammen har framförts till kommunen vid ett flertal tillfälle. Kanske kan det någon gång bli verklighet!

Vi har nått mynningsområdet där det planeras för ”Västra Sjöstaden” som skall bli en ny attraktiv och hållbar stadsdel vid havet. Härifrån kan man tänka sig en grön korridor upp längs ån som ett fint rekreationsstråk med upplevelser av både stad som landsbygd.

Det övergripande projektmålet är att restaurera stora delar av den öppna delen av ån, ca 14 km, och samtidigt anlägga ett stort antal våtmarker och uppnå 120 hektar total våtmarksyta!

Den interaktiva kartan nedan visar projektets våtmarker och andra intressanta objekt i avrinningsområdet.

Målbilden är tydlig - ett pärlband av våtmarker längs den restaurerade ån och vi är på god väg!

Klicka på markörerna för mer information om de olika våtmarkerna.

Observera att man kan zooma in på detaljer i kartan. Man kan också välja mellan kartvy eller satellitbild. Se vidare Bildgalleri över våtmarkerna