Ståstorpsån Ekonomisk Förening
Lysedammen
Under hösten 2023 startade arbetet med att gräva Ståstorpsåns hitintills största anlagda våtmark, Lysedammen. Åtgärden innebar även att bäcken fick en ny sträckning då den rinner genom våtmarken. Tanken är sedan att vid lågflöden så kommer vattnet sjunka undan och det blir endast en åfåra kvar. Syftet med våtmarken är flera, minska mängden näring i Ståstorpsån, öka den biologiska mångfalden, minska risken för översvämning och torka nedströms med mera. Det är Trelleborgs kommun som äger marken och de ser även en ytterligare nytta med Lysedammen. Våtmarken är konstruerad så att den vid extrema flöden kan fördröja upp till 70 000 kubikmeter vatten från att transporteras nedströms in i Trelleborg. Detta är en del av kommunens arbete att säkra upp staden på havnivåhöjningen och extremväder som kommer med den globala uppvärmningen. Massorna som grävdes upp lades dels i ett fyll söder om våtmarken och gick dels till att skapa den vall som ingick i ritningen.
Under arbetet insåg man även att det skulle fattas massor för att färdigställa våtmarken. De vallar som byggdes var viktigt att de hamnade på rätt höjd, dels för kommunens planer att fördröja vatten, dels så lantbrukaren intill kunde bruka sin mark. Detta innebar att vi förstorade våtmarksytan i den västliga delen av våtmarken.
Bild: Lysedammen innan åtgärd, vy västerut.
Bild: Lysedammen efter åtgärd, vy västerut.
Rensning Åmossarna
Den 2 september startade ett rensningsarbete av totalt tre dammar in våtmarksområdet Åmossarna. Syftet med åtgärderna är att rensa bort vass, sediment och annan vegetation för att förhindra ytterligare igenväxning av våtmarkerna Med hjälp av en grävmaskin med lång arm tas växtligheten (framförallt bladvass och kaveldun) bort runt hela området. Man försöker även få bort rötterna för att förhindra snabb återväxt. En igenväxt våtmark är sämre på att ta upp näringsämnen och skapar också sämre förutsättningar för vissa rovfiskars reproduktion. Gäddan är en viktig fisk i Åmossarna, framför allt för att hålla nere bestånden av vitfisk (braxen, sutare, mört osv). För mycket bottenätande vitfiskar skapar också ökade näringsutsläpp. Att ta bort stora mängder vass kan också minska översvämningsproblematiken i Ståstorpsån då vattnet får mer utrymme under höga flöden. Massorna som grävs upp kommer dels att läggas på hög för att delvis brytas ner, dels direkt grävas ner i svackor på åkermarken. Vi kommer även att fasa av en del av bäcken där den rinner mellan dammarna för att lättare få bäcken att svämma över vid högre flöden. Detta hjälper att motverka översvämning och näringsutsläpp. Se bilderna nedan för hur områdena ser ut innan vi börjat gräva.
Arbetsdag vid visningssträckan, 31 augusti
Lördag den 31 augusti genomfördes en arbetsdag på visningssträckan med syfte att rensa områden från vass och annan tät vegetation. Vi börjar verkligen kunna se att träden så smått börjar ge en beskuggande effekt på delar av bäcken. Det var 7 personer som deltog och kämpade på bra under några timmar. Dagen avslutades med grillad korv.
Konferens tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten
Under våren genomfördes en mindre konferens tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne och HaV i Trelleborg med fokus på Ståstorpsån. Under två dagar hölls spännande föreläsningar om restaureringar i jordbrukslandskapet, information från Naturvårdsverket och HaV, hantering av dikningsföretag vid restaurering med mera. Under dag två vandrade även deltagarna en cirka 5 km lång sträcka av bäcken där vi berättade om de åtgärder som genomförts inom projektet.
Byte av projektledare
Under september kommer jag, Julius Jarving Ohlsson att lämna över rollen som projektledare för SEF till Johnny Carlsson. Jag kommer vara tjänstledig från min tjänst på Sportfiskarna och därmed också som projektledare för SEF. Johnny som var med och startade hela Ståstorpsåprojektet har stor kompetens och en van projektledare, se Johnnys kontaktuppgifter nedan. Jag beräknas vara tillbaka i mars 2025.
Johnnys kontaktuppgifter: johnny.carlsson@sportfiskarna.se 070-576 10 55
Julius Jarving Ohlsson Projektledare Ståstorpsåprojektet 2024-09-03